Krāsu flešmobs – oranžs!

Tā kā man ļoti negaršo ķirbji, bet pirms ziemas vitamīni ir jāuzņem – tad rudeņos pastiprināti ēdu hurmas!

Tiesa, pirms to iegādes un likšanas uz kārā zoba, der kaut ko zināt, lai nesanāk vilties šajā silto zemju auglī.

Apkopoju informāciju no dažādiem interneta avotiem, lai nezinātājiem vieglāk saprast kas tas par zvēru.

Hurmu sāka audzēt Ķīnā. Pasaulē ir vairāk nekā divi tūkstoši hurmas šķirņu. Latvijā hurmas ieved no Itālijas, Spānijas, Izraēlas.

Gatava hurma ir salda, ar medum līdzīgu garšu un želejveidīgu konsistenci. Hurma ir apmēram banāna saldumam līdzvērtīgs auglis. Kaloriju saturs apmēram 70kcal uz 100 gramiem. Turklāt tā apbrīnojami lieliski samazina izsalkuma sajūtu, līdz tiekam pie normālas ēdienreizes.

Hurmā praktiski nav organiskās skābes. Tas nozīmē, ka šis auglis ieteicams cilvēkiem, kam paaugstināta skābe kuņģī un kuri nevar ēst, piemēram, jāņogas, citronus, dzērvenes. Hurma bagātīgi satur pektīnvielas, olbaltumvielas, daudz organismam nepieciešamo mikroelementu. Augļa sastāvā ir daudz kalcija, pat vairāk nekā pienā.
Satur daudz kāliju, beta karotīnu, arī dzelzi, jodu, varu, magniju, C vitamīnu, B grupas vitamīnus. Hurmā esošie cukuri ir noderīgi sirds slimniekiem, labi baro sirds muskuļus, tai pat laikā strauji nepalielina glikozes līmeni asinīs. Barības vielu ziņā hurma neatpaliek no vīģēm un vīnogām.

Negatavas hurmas nogatavināšana?
Diemžēl, ne vienmēr izdodas notrāpīt un nopirkt gatavu medainu hurmu. Negatavas hurmas ir ļoti sīvas un muti savelkošas. Tādas ēst es neiesaku. Ja gadījusies negatava hurma, to var nogatavināt mājas apstākļos, turot tumšā, labi vēdināmā telpā, var izmantot arī ledusskapja saldētavu. Izmantojot saldētavu, to uz nakti ieliek sasalt, no rīta izņem un atlaidina. Ja lietojam pagrabu, vai ko tamlīdzīgu, tad blakus tomātiem un āboliem uzglabāta, tā nogatavosies ātrāk. Minēto piegaršu var arī mazināt, ja hurmu vienu dienu patur siltā ūdenī (30 – 40° C), kas izvelk tanīnus. Ja hurmu vēlas ēst uzreiz, pērkot jāpievērš uzmanība izskatam – lapām un kātiņam vajadzētu būt sausiem, pašam auglim pietiekami mīkstam.

Diezgan sarežģīti, vai ne?

Padalīšos ar jums ar vienīgo recepti, kurā izmantoju hurmu. Atradu internetā pirms laba laika. Katru reizi sanāk mazliet citādāk, protams, tas no sastāvdaļām atkarīgs. Visbiežāk tomēr ēdu hurmu svaigu, jo tāpat garda.

Tātad, jums būs vajadzīgs:

  • trīs gatavi hurmas augļi
  • puskilograms biezpiena
  • viena ola
  • 100 g manna
  • divas ēdamkarotes cukura
  • divas ēdamkarotes krējuma
  • un ievārījums pēc izvēles (domājiet, kuras garšas saskan) Es parasti lieku plūmju vai ābolu/kanēļa.

Hurmu nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Sablenderē biezpienu, lai vienmērīgāka konsistence, turpat sajauc ar olu, cukuru, mannu un atstāj aptuveni pusstundu uzbriest. Tad gatavajai biezpiena masai pieliek hurmu, viegli apmaisa. Gatavo masu liek ietaukotā formā, pārziež ar krējumu un cep cepeškrāsnī 20 – 30 minūtes. Par grādiem jums pateikt nevarēšu, jo man pašai ir ļoti veca padomju laiku krāsns, kura grādus jau sen kā neuzrāda. Cepu uz čuju ik pa laikam pabakstot. Kad sacepums gatavs, sagriež gabalos un pārlej ar ievārījumu.

Bon apetit! 😀

 

 

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts citi, tag raksts. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s